Röviden rólunk

"Kodály szelleme dominál a Cantemus kórusban. A Kodály-módszer az egész országban módosul, változik, nem mindenhol tökéletesen tiszta, de úgy érzem, a Cantemus valóban őrzi Kodály szellemiségét. Ez egy csoda! A minőség nagyon magas, a kórus ugyan nem professzionális énekesekből áll, mégis jól képzett hangzás jön létre. Nyilván gyerekkortól folyamatosan odafigyelnek arra, hogy jó legyen a technika. Mintha eltalálnák a tökéletes arányt az amatőr és a hivatásos énekesek között. Ennek a tisztaságnak, színvonalnak és odaadásnak Kodály nagyon örülne, ez volt az ő ideálja. " (FISCHER IVÁN)

Mikor 1975-ben Nyíregyházán, a Kodály Zoltán Általános Iskolában Szabó Dénes kollégáival együtt megkezdték kórusnevelő munkájukat Kodály Zoltán szellemében, még nem sejtették, hogy a módszer következetes, kitartó alkalmazásával meddig lehet eljutni. A Cantemus Gyermekkar tagjai számára "a semmi mással nem pótolható lelki táplálék" napi adagolása a relatív szolmizáció hallásfejlesztő eszközével együtt a gyermekek produkcióját olyan művészi magaslatokig emelte, mely rövid idő alatt nőtte ki az egyszerű általános iskola kereteit, s vívta ki a nemzetközi zenei élet megbecsülését. Azt, hogy Kodály nyomdokain jó úton járunk, az is bizonyítja, hogy az iskolai gyermekkórusból kinövekedett diákok éneklési vágyának idővel nem lehetett ellenállni. Ez hívta életre a Pro Musica Leánykart, majd később a Cantemus Vegyeskart is. Nem hiába kapta az iskolai énekterem a diákoktól a „Fertőző osztály” elnevezést. Az így terebélyesedő Cantemus Kóruscsalád énekkarai az évek során, nemzetközi versenyeken szerzett több mint 50 első helyezésükkel olyan egyedülálló teljesítményt nyújtottak, mely végül elkerülhetetlenné tette, hogy a kóruscsalád intézményes formát öltsön. Ezért alapította meg 2004-ben Nyíregyháza Város Önkormányzata a Nyíregyházi Cantemus Kórus intézményét, amely 2012 óta Nemzeti Minősítésű Zeneművészeti Szervezetként van elismerve. Bízunk abban, hogy az általunk közvetített „Kodály féle fertőzés” előbb-utóbb az Önt is eléri.

Köszönjük, jól vagyunk! Vállaljuk a kihívást!

Nem igazán szerencsés ez az időszak a művészetek számára és főként nem az a kóruséneklés szerelmeseinek. Nem így terveztük az idei évadot, az élet azonban közbeszólt, de vállaljuk az új kihívást. Az online tér adta lehetőségeket – úgy, ahogy a tavaszi időszakban és részben nyáron is – megpróbáljuk maximálisan kihasználni. Október 23-től kezdve, minden héten pénteken, egy-egy, a „Cantemus 45 Ünnep” keretében felvetett témában szeretnénk felvillantani az eltelt 45 esztendő fontos pillanatait és a közönség számára is érdekes és tanulságos kulisszatitkokat megosztani.

Tisztelt közönségünk, barátaink, tartsatok velünk itt is!

Koncertek

A Nyíregyházi Cantemus Kórus együtteseinek legközelebbi koncertidőpontjai

Legutóbbi bejegyzések

A Nyíregyházi Cantemus Kórus hírei

Cantemus csapat

Vezetőség és munkatársak

 • Szabó Dénes

  Igazgató, karnagy

 • Szabó Soma

  Művészeti vezető

 • Nagy Gábor

  Igazgató-helyettes

 • Földesi Ildikó

  Művészeti főtitkár

 • MUNKATÁRSAK

  Arany Judit, Császár Péter, Császár Zoltán, Eszenyi Gábor, Főfai Félix, Gyöngyössy Boglárka, Henzsel Csabáné, Kiss Boglárka, Kurunczi Marianna, Magyar Péter, Nagy Géza Zoltán, Nagy Péter, Nagymarczi Zsófia, Palkó Mariann, Szabó Barbara, Szilágyi Róbert, Szilágyi Szilárd, Tóth Donát, Váradi Zsuzsa

Kapcsolat

Nyíregyházi Cantemus Kórus

Címünk

Nyíregyháza 4400 Vay Ádám krt. 18.

Contact Us