J. S. Bach: Air (D-dúr szvit részlet) – Cantemus Vegyeskar

A Cantemus életében a 45 esztendő alatt az énekkari egyenruhák mindig is fontos szerepet töltöttek be. A ruhák készítői nagy odafigyeléssel és szakértelemmel alkották meg az énekkari tagok számára nagy becsben tartott egyedi, minőségi darabokat. Egy-egy korszak szimbólumaiként is tekinthetünk rájuk, mindegyikhez sok szép emlék kötődik.

A Cantemus Gyermekkar ruhái

 • Úttörő egyenruha


  1976-ig az énekkar egységes megjelenését a hagyományos úttörő egyenruha tette lehetővé.
 • Az első igazi fellépőruha, a mellényes


  1976-ban az énekkar megérett arra, hogy fellépőruhája legyen. Akkoriban még nem sok gyermekkórus énekelt saját viseletben, így már az első alkalommal is óriási tapsvihar köszöntötte az énekkart az új dekoratív hatású ruhájában. A gyönyörű világszínvonalú egyenruha megálmodója Puskásné Oláh Julika volt, aki a mellényeket szűcshímzéssel díszítette. A mellényhez egy szép szoknya is dukált. A sötétkék tekerős szoknyák szintén nagyon jó minőségben készültek, sokféleképpen variálhatóak voltak, amik a mai napig is használatban vannak az osztályhangversenyeken.
 • Fehér ruha


  Az énekkar 1983-ban Venezuelába készülődött. Erre a célra szükség volt egy olyan fellépőruhára, ami nem túl meleg, könnyed és szellős. Ebben többek között a Házi Ipari Szövetkezet nyújtott segítséget az énekkar számára. Elkészült a csodás fehér blúz, piros hímzéssel, valamint a hozzá passzoló szoknya és cipő is. Ennek az egyenruhának először Venezuelában volt sikere.
 • Menyecske ruha


  A menyecske ruha megjelenése az 1993-mas kanadai-amerikai turnéhoz köthető. A Gisztl Anna által tervezett ruhák mindegyike egyedi hímzést kapott, nincs két egyforma ruha, de mégis az egységesség látszatát kelti. Rövid ujjú blúz és fekete cipő tökéletesíti a gyermekek megjelenését. Ez a ruha a mai napig a leghíresebb, legmeghatározóbb darabja a Cantemus Gyermekkarnak, számos Nemzetközi 1. díj és nagy jelentőségű koncert egyenruhája.
 • Kis angyal


  2014-ben igény volt a fehér ruhák újratervezésére. A gyermekkar, Mallár Mónika által tervezett új fehér ruháját, a kis angyal ruhát, Koreában mutatta meg először a nagyközönségnek.
 • Pelerin


  A pelerin ötletét az adventi és karácsonyi hangversenyek adták. Mivel ezek a koncertek többnyire a templomokban vannak, a téli hidegben ez a mutatós darab melegíti az énekeseket.

Cantemus Fiúkórus ruhái

 • Pulóver, a kezdetek


  A 90-es évek elején a fiúkórus első szereplései alkalmával a fiúk nemzeti színű hangjegyes mintával ellátott pulóvert viseltek.
 • Paraszting mellénnyel


  A nemzetközi kórusversenyeken elért értékes díjakat és előkelő helyezéseket már egységes mellényes öltözékben vehették át a fiúkórus tagjai.

 Pro Musica leánykar ruhái

 • Fekete szoknya, fehér blúz


  A Pro Musica leánykar 1986-ban alakult a Cantemus Gyermekkarból távozott, de továbbra is e közösségben énekelni akaró öregdiákok kívánságára. Már ebben az évben készültek is a debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen való megmérettetésre. A fekete tekerős szoknya fehér csónaknyakú blúzzal, rajta a 8. osztályos porcelán kitűzővel kézenfekvő megoldásnak tűnt. A Pro Musicás lányok végül ebben a ruhában vehették át az 1. díjat és a Nagydíjat is. Majd ez az öltözék a későbbiekben egy elegánsabb rózsa kitűzős blúzzal módosult.
 • Selyem menyecske


  1994-ben a Pro Musica Japán turnéja előtt szükségessé vált egy igazán szép egyenruha a lányoknak. A Gisztl Anna tervezte új ruhánál az volt a cél, hogy ha úgy adódik, össze lehessen vegyíteni a gyermekkar menyecske ruhájával, megtartva az egységet. A selyem menyecske ruhával ez az igény meg is valósult. Az egyedi hímzéssel ellátott selyemruhában a Pro Musica először 1994- ben Japánban tündökölt, majd ugyanebben a ruhában szerezték meg- számos más elismerés mellett- 1996-ban az Európa Nagydíjat is.
 • Arany ruha


  Az arany ruha megjelenése szintén egy Japán turnéhoz köthető. 2002-ben szükségessé vált egy olyan ruha létrejötte, ami az egyházi előadásokhoz jobban illeszkedik, mint a selyem menyecske. Így született meg az igazán különleges arany ruha, ami Mallár Mónika munkáját dicséri. Az arany ruhában éneklő lányok sok aranyat hoztak, például 2002-ben, a Dél- Koreában megrendezett Kórusolimpián a 3 aranyérem mellett 2 olimpiai bajnoki címet, majd 2003-ban, a Londonban megrendezett “Let the Peoples Sing” kórusverseny vándordíját is.
 • Nagy angyal


  2006-ban az angyali hangok kifejezéseképpen új énekkari egyenruha született. Mallár Mónika ismét egy csodálatos ruhát alkotott az énekkar számára, amiben a Pro Musicás lányok különleges atmoszférát tudnak teremteni a színpadon. Ez a ruha a 2006-os Japán turnén lett először bemutatva, és azóta a karácsonyi koncertek kellemes színfoltjává vált.

Cantemus Vegyeskar ruhái

 • Kék-zöld ruha, férfiaknak szmoking


  A vegyeskar 1998-as megalakulása után az első jelentős versenygyőzelmét, a budapesti Nagydíjat még a selyem menyecske ruhában szerezte meg. 2003-ban a közönség- a vegyeskar minősítő hangversenyére elkészült- Mallár Mónika által tervezett kék-zöld ruhákban csodálhatta meg a kórust.
 • Piros ruha, férfiaknak fekete ing


  A 2017-ben, Ausztriában készült, 20 éves a Vegyeskar CD borítójának fotóin az énekkar már egy újabb, szintén Mallár Mónika iparművész egyedi, mutatós ruhakölteményében tündököl.
 • Népviselet


  A népviseleti ruhák megjelenése nagyon szép emlék a Vegyeskar történetében. A 2006-os goriziai nemzetközi kórusversenyre készülő vegyeskar repertoárjában Kodály Zoltán: Mátrai képek című műve is szerepelt, amihez szükségessé vált a magyar népviseleti ruhák beszerzése. Ebben először a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium volt az énekkar segítségére, majd Szilágyi Zsolt, a táncművészeti tagozat vezetője és M. Nagy Andrea, énekkari tag ajánlásai alapján, 4 tájegység ruhája készülhetett el külön a Vegyeskar számára. Ezeknek a ruháknak a viselése nagy jelentőséggel bír. Egyfajta rituálé, ahogy az énekkari tagok egymásnak segítenek a minél esztétikusabb és ünnepélyesebb összkép elérése érdekében. Ezek a ruhák a mutatós, hagyományőrző megjelenésen túl az összetartozást fejezik ki. Nem véletlen, hogy 2006-ban a Cantemus Vegyeskar vehette át Goriziában az 1. díjat 4 kategóriában, a Nagydíjat, a Közönségdíjat és a Különdíjat is.
 • Fekete ruha


  A vegyeskar fekete ruhájának szükségességét az oratorikus művekben való részvételek számának bővelkedése hozta. A 2019-es az a felejthetetlen -Fischer Iván vezette- Sztravinszkij koncertsorozat a Budapesti Fesztiválzenekarral, amikor először öltözött fekete ruhába a vegyeskar, aminek ismét sikerült kórusunk jó hírnevét tovább öregbítenie. Télen, főként a templomokban, egy elegáns fekete kabát teszi komfortosabbá az öltözéket. A fekete ruhák tervezője és kivitelezője Mallár Mónika, az IMMA Design Kft. tulajdonosa.

A karnagyok megjelenése

A karnagyok elegáns öltözéke mindig összhangban volt a kórusok egyenruhájával, amik emelik a ruhák fényét. Szabó Dénes számára mindegyik énekkari egyenruhához külön mellény készült.

(Nagymarczi Zsófia)

Amennyiben még nem tette meg, iratkozzon fel a Nyíregyházi Cantemus Kórus hírlevelére!

A Mesedobozt (fórumot) azért hoztuk létre, hogy az adott témában hozzászólhass. Felidézhetsz régi emlékeket, érdekes sztorikat, küldhetsz üzenetet! A fórum nincs regisztrációhoz kötve. Várjuk hozzászólásaitokat!

E heti kérdésünk:
Mi a te történeted, ami énekkari egyenruhához köthető?

Share:
Notifications
Clear all

Nyíregyházi Cantemus Kórus - Mesedoboz

45 éves a Cantemus
Fórumok
Állapot
Témák
Fórum
Válaszok
Megtekintés
Felhasználók
Dátum 
1
106
Szilágyi Szilárd
Barnicskó Vali
nov 22
nov 22
A bakelittől napjainkig
  Ünnepeljünk együtt
0
32
Szilágyi Szilárd
nov 05
nov 05
Cantemus szokások
Témacímkék:  45 éves a Cantemus, Szokások,
  Ünnepeljünk együtt
0
43
Szilágyi Szilárd
nov 05
nov 05
Egyenruhák
Témacímkék:  45 éves a Cantemus, Egyenruhák,
  Ünnepeljünk együtt
0
59
Szilágyi Szilárd
nov 05
nov 05
2
94
Szilágyi Szilárd
Soma
nov 04
nov 04
Beharangozó
Témacímkék:  Cantemus 45 éves, Beharangozó,
  Ünnepeljünk együtt
0
58
Szilágyi Szilárd
okt 20
okt 20
Share: