A Dunakanyar kortárs kóruszenéje címmel tartottak hangversenyt augusztus 29-én a dunabogdányi katolikus templomban. A szakrális témájú vegyeskari kórusművek latin szöveggel hangszeres kíséret nélkül ACAPELLA hangzottak fel, a világhírű Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar előadásában, Szabó Soma vezényletével. A Cantemus kóruscsalád énekesei Japántól Ausztráliáig, Venezuelától Koreáig több ezer koncerttel a hátuk mögött, a Kodály módszer vérbeli misszionáriusai. A bogdányi hangversenyen jelen voltak a szerzők, akik személyesen élhették át műveik megszólalását és fogadtatását. A kortárs zeneszerzők közül Kutrik Bence és Ott Rezső Dunabogdányban, Kecskés D. Balázs Gödön, Vajda János, Orbán György, Selmeczy György és Csemiczky Miklós Kisorosziban, Gyöngyösi Levente pedig Tahiban él. Természetesnek tűnt tehát az ötlet, hogy az ő műveikből jöjjön létre hangverseny és rádiófelvétel a dunabogdányi katolikus templomban.

Schuszter Gergely polgármester megköszönte a Cantemus kórus közreműködését és a hangversenyen személyesen megjelent, Dunakanyarban élő kortárs zeneszerzőket méltatta:

“Büszekeséggel tölt el, hogy az Önök darabjai ebben a térben ma elhangoznak. És talán nem túlzok, ha azt mondom: ma délután a dunabogdányi templom a Dunakanyar kulturális központja. A zeneszerzők között külön köszöntöm dunabogdányi zeneszerzőinket, Ott Rezsőt és Kutrik Bencét. Kutrik Bence úrnak külön hálával tartozom és tartozunk mindnyájan, hogy megszervezte a mai koncertet. És köszöntöm a Cantemus vegyeskart! Hálás vagyok, hogy egy ilyen nagy létszámú és híres kórus a mi kis településünkre ellátogatott. Kívánom Önöknek, hogy érezzék jól, és otthon magukat Dunabogdányban! A tisztelt Közönségnek pedig nagyszerű koncertélményt kívánok.”

A kortárs kórusművek szerzői igyekeznek eloszlatni a mai zenével kapcsolatos ellenérzéseket, és olyan művekkel készültek, amiket a közönség könnyen és szívesen fogad. A műsorban elhangzott: Kutrik Bence : Gloria, Csemiczky Miklós : Pater noster, Selmeczi György : Agnus Dei, Kutrik Bence : Puer natus, Ott Rezső: Suscipe, Kecskés D. Balázs : Alleluia , Vajda János: Adj már csendességet, Gyöngyösi Levente: Vulnerasti cor meum, Ott Rezső: Domine, non sum dignus, Orbán György :Pange lingua – Ave Regina és Gyöngyösi Levente: Puer natus című műve.

A hangrögzítés a közönségtől is fokozott türelmet, csendet követelt meg, amiben ők partnerei voltak az előadóknak. A sikeres, ingyenes hangverseny után agapén látták vendégül a nézőket.

(forrás: danubia-televízió.hu)