Szembenézünk önmagunkkal: vajon megfelelő életet élünk-e a közösség számára?

A húsvét szó hallatán számos gondolat megfogalmazódott Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagyban.

– Az európai keresztyén kultúra két igazi nagy ünnepe a karácsony és a húsvét. A húsvét kettős ünnep, mert miközben

Krisztus kereszthalálával átéljük az elmú­lás tragédiáját, ugyanakkor benne van a feltámadás és az újrakezdés is. E néhány nap alatt lelkileg is lejátszódik bennünk az emberi lét két végpontja

– mondta el érdeklődésünkre a Cantemus kórus­intézmény igazgatója.

Megváltás a járványtól

– A húsvét alapvetően egy bűnbánati ünnep is, amelyben megérthetjük saját életünk értelmét, tanulságos lehet önmagunkkal szembenézni: vajon megfelelő életet élünk-e a közösség számára? Ez egy kicsit az elszámolás pillanata is, ugyanakkor erőnyerés a folytatáshoz, ebben a covidos időszakban mégiscsak a továbbmenetel, az előrehaladás lehetőségét villantja fel.

– Tavaly húsvétkor pesszimista voltam, most úgy érzem, erőt kapok a folytatáshoz. Vannak célok, tervek a pandémia utáni jobb élet megteremtésére. A védőoltásokat tekintve úgy gondolom, közel van az a pillanat, hogy elnyerjük a megváltást a járványtól, s újra, talán még a korábbinál is bölcsebben, okosabban és jobban fogjuk élni az életünket – fogalmazott a karnagy, majd így folytatta: – Mivel bizonyos szabályok továbbra sem engedik a közös ünnepelést, ezért visszafogottan telik majd a húsvét. A családtagok biztos, hogy megkeresik egymást.

– Az elmúlt napok az énekkar szempontjából is izgalmasan teltek. Nyíregyháza kultúrtörténetében ritka kivételként nagypénteken Bach János-passióját láthatták az érdeklődők az interneten. A református gyülekezet nagypénteki istentiszteletén is részt vett az énekkar, ezt is követhettük a világhálón. Ezek a munkás napok a világjárvány közepén feszített tempót jelentettek az énekkar számára.

Nagypéntek elmúltával közeledik az újrakezdés időszaka: boldogan várjuk a feltámadás ünnepét, utána pedig a feltámadás folytatásaként a mielőbbi teljes nyitást az új életre.

Az írás megjelent a Kelet-Magyarország napilap 2021.04.04-i számában.