Josquin des Prez (1440 - 1521)

“Vigasztaljon hát, hogy minden más nő felett örökké tiéd leszek, mindig hűséges és igaz a becsületben. Most hát védjen meg téged az Isten és tartson meg tökéletes erényben, amíg vissza nem térek.”
Heinrich Isaac
Josquin kortársa, zeneszerző
Josquin des Prez

Az előző posztunkban említett Heinrich Isaac, francia-flamand zeneszerző mintegy 10 évvel volt fiatalabb Josquinnél és bár d’Este ferrarai herceg a korszak zsenijét választotta udvari muzsikusának, Isaac sem szűkölködött ajánlatokban. Ő is sok helyen megfordult élete során és olyan hírességek is támogatói voltak mint például Lorenzo de’ Medici. A fennmaradt fizetési jegyzékek szerint, amikor I. Miksa német-római császár – aki mellesleg Mátyás halála után a magyar királyi trón öröklésére is tett egy sikertelen kísérletet – udvarában szolgált, Isaac többször is megfordult Innsbruckban.

Valószínüleg ott született a “Innsbruck, ich muss dich lassen” (Innsbruck, el kell hagynom téged) című műve, melynek dallama mára szinte védjegyévé lett ennek a csodálatos tiroli városnak. Bár az kétséges, hogy az eredeti dallamot és a szöveget Isaac írta volna, a homofón szerkesztésű chanson érzékeny megkomponálása igazi telitalálat volt részéről és hűen adja vissza a szöveg tartalmát. Azt a szomorúságot, amikor a szerelmes ifjú kénytelen elhagyni szerelmét, mert idegen országba távozik, hűségéért cserébe hűséget és erényt kér tőle és Isten oltalmába ajánlja kedvesét.

Itt láthatja a március 6-i koncert előzetes videóját!