Josquin des Prez (1440 - 1521)

“Dona nobis pacem”
Josquin des Prez
zeneszerző
Josquin des Prez

A Josquin des Prez-ről szóló posztjaink befejező részében a március 6-i Fresco című hangversenyen is elhangzó, a zeneszerző zseni egyik kivételes szépségű tételét szólaltatja meg a Cantemus Vegyeskar, Szabó Soma Liszt-díjas karnagy vezényletével. Híres L’homme armé miséjéből az Agnus Dei tétel zárószakaszát. A szertartás szokásainak megfelelően az Agnus Dei (Isten báránya) szöveg háromszor hangzik el, pusztán a végső félmondat változik. Így az utolsó alkalommal a “miserere nobis” (könyörülj rajtunk) helyett “dona nobis pacem”-et mondanak, (adj nekünk békét).

A most hallható tétel ennek a szövegváltozatnak a megzenésítése, s ha volt valaha a békességnek zenei kifejeződése, ez bizony az. A tiszta, minden emberi salaktól mentes hit hangja ez. Végtelen. Tósík nyugalma mellett mégis van benne valami a vallás extázisából, valami olyan belső hevület, mely képes távol maradni a külsődleges gesztusoktól. Az egymás derekát ölelő szólamok kánonja inkább a katedrális csendjének sűrűségét imitálja. Atmoszférát teremt. Nem az Ockeghemtől tanult németalföldi polifónia megszokott rutinját látjuk, a szakmájára büszke mesterember keze munkáját, hanem a lélek megrendülését az évszázados falak között. (Pedig lenne mire büszkének lennie it is, gondoljunk csak a basszusban rafinált módon, rák fordításban megjelenő L’homme armé dallamra. De mindez oly lényegtelen) S ez a megrendülés mégis megnyugvást ad. Könnyekkel tisztít, s megbékéltet. Olyan döbbenet ez a találkozás Josquinnel 500 év távlatából, mint meglátni Colijn de Coter (Josquin földije s kortársa) művészetének azt a kivételesen áldott pillanatát a Szépművészeti Múzeumban, mely a megmagyarázhatatlan szépségű Mária Magdolnájának könnyein keresztül tekint ránk.

Hallgassuk együtt a megdermedő idő örökkévaló igazságát! Az isteni szeretet soha nem múló csodáját, mely még itt, a minden emberitől felfoghatatlan messzeségben lévő virtuális térben is megtalálja a kapcsolatot velünk, a méltatlan utódokkal, Josquin hangjai által.

Josquin des Prez: Agnus Dei

Itt láthatja a március 6-i koncert előzetes videóját!