Koncertnaptár

KONCERTNAPTÁR
ápr
21
csü
2022
Cantemus Családi Bérlet – Régi növendékek koncertje @ Kodály Zoltán Általános Iskola
ápr 21 @ 16:30 – 17:30

 

Pokoraczki Panna
Pokoraczki Panna
Pelle Fanni
Pelle Fanni
Sigmond Abigél
Sigmond Abigél

A Cantemus Kóruscsaládban nevelkedtek, az itt szerzett nagyszerű élmények hatására választották a zenei pályát. Pokoraczki Panna jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem utolsó éves hallgatója, Pelle Fanni a malmői Zeneakadémián tanul Andreas Brantelid növendékeként, és Sigmond Abigélnek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán folytatott tanulmányai után az az álma, hogy tanárként minél több gyermekkel megszerettesse az oboát és a klasszikus zenét.

máj
8
vas
2022
Cantemus Kórusovi @ Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola
máj 8 @ 10:00 – 11:30
Cantemus Kórusovi @ Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola | Nyíregyháza | Magyarország

A Cantemus Kórusovi foglalkozások kimondottan kisgyermekes családoknak szólnak.

Foglalkozásaink célja, hogy családias légkörben megismertessük a gyermekekkel és szüleikkel a zenei nevelés lehetőségeit, hogy átéljük a közös éneklés és játék élményét. A Kodály Zoltán Általános Iskola kiváló zenepedagógusai Szilágyiné Botos Mária és Szőke Rita, énekszóval, mondókákkal, hangszerjátékkal kísért izgalmas zenei játékokkal segítenek abban, hogy a gyermekek zenei, művészeti nevelése már az iskola előtt elkezdődjön és befogadóvá váljanak a hagyományőrzés, a jó zene és a művészetek iránt.

Időpontok

2021. november 7. vasárnap 10:00 >> Jegyvásárlás

2021. december 5. vasárnap 10:00 >> Jegyvásárlás

2022. január 16. vasárnap 10:00 >> Jegyvásárlás

2022. március 6. vasárnap 10:00 >> Jegyvásárlás

2022. május 8. vasárnap 10:00 >> Jegyvásárlás

máj
14
szo
2022
Cantemus Kórusbérlet 2021/2022 – Vendégünk a Talamba @ Kodály Zoltán Általános Iskola
máj 14 @ 18:00 – 19:30
máj
24
ked
2022
ArTRIUM – A Bartók Rádió tavaszi kortárszenei seregszemléje @ Kodály Zoltán Általános Iskola
máj 24 @ 19:00 – 20:30
ArTRIUM – A Bartók Rádió tavaszi kortárszenei seregszemléje @ Kodály Zoltán Általános Iskola | Nyíregyháza | Magyarország
Ritka lehetőségként vehetnek részt minden ellenszolgáltatás nélkül egy a Bartók Rádió által rögzített hangversenyen, amely a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola Kodály termében kerül felvételre.

Az esemény neve:
„ArTRIUM – A Bartók Rádió tavaszi kortárszenei seregszemléje” 5/3.

Dátum: 2022.05.24. 19:00

Helyszín: Nyíregyháza, Vay Ádám krt. 18. KODÁLY TEREM

Fellépők:

  • Pro Musica Leánykar
  • Cantemus Vegyeskar

Műsor:
Kutrik Bence: Puer natus
Kecskés D Balázs: Alleluia
Tóth Péter: Da pacem Domine
Andorka Péter: O salutaris hostia
Ott Rezső: Suscipe
Kocsár Miklós: Valaki jár a fák hegyén
Bánkövi Gyula: Ave Maria
Gyöngyösi Levente: Veni creator spiritus, Beatus vir, Laudate Dominum
Tóth Péter: Ave regina coelorum
Szabó Barna: From Death to Life, Bonny Georg Campbell
Gyöngyösi Levente: Vulnerasti cor meum
Kutrik Bence: Gloria

Km.: Kun Alexandra – gordonka

Vezényel: Szabó Soma és Szabó Dénes 

Ne FELEJTSÉK!          BÉRLETMEGÚJÍTÁS – 2022.05.31-ig
máj
29
vas
2022
A Magyar Klasszikus Zene Napja – In memoriam Kocsis Zoltán @ Kodály Központ
máj 29 @ 19:00 – 21:00
A Magyar Klasszikus Zene Napja - In memoriam Kocsis Zoltán @ Kodály Központ | Pécs | Magyarország

Ezen az estén két magyar zeneszerző két nemrég keletkezett műve hangzik el, sőt az egész hangversenyen csak olyan művek szólnak, melyeket még sosem hallhatott közönség. Leszkovszki Albin Zongoraversenyét Balog József zongoraművésznek ajánlotta a szerző! A mű a Müpa 2020-as zeneszerző pályázatának egyik díjazottja, Leszkovszki a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) hároméves ösztöndíjprogramja keretei között alkotta meg. Gyöngyösi Levente pedig Trianon 100. évfordulójára írt kantátát, de annak ősbemutatóját akkor is és 2021-ben is meghiúsította a járvány. Most végre talán sikerül létrehozni a közönség és a mű első találkozását. Mindkét zeneszerző termékeny és gyakorlatias komponista. Zenéjük egyszerre modern és befogadható, nem önmagáért való, sokkal inkább a kifejezés- és közlésvágy mozgatja őket, mint a mindenáron újat alkotás. Ahogyan Leszkovszki fogalmaz, a műfaji változatosság mellett fontosnak tartja, hogy olyan műveket írjon, melyek hiányoznak a mai repertoárból. A romantikus zenekari apparátusra készült zongoraversenyt a Visky András szövegére írt kantáta követi, mely Trianon kapcsán elmélkedik a lét – nem lét, nemzeti lét, megmaradás és együtt maradás kérdésein.

A hangversenyhez kapcsolódóan, annak szerves részeként 19.00 órától:
Leszkovszki Albin, Gyöngyösi Levente zeneszerzőkkel, Visky András íróval és Balog József zongoraművésszel Fazekas Gergely zenetörténész beszélget
A hangverseny 20.30 órakor kezdődik: a beszélgetést és a koncertet élőben közvetítjük
Műsor:
Leszkovszki Albin: Zongoraverseny – A mű a 2020-as Müpa Zeneműpályázat díjazott alkotása. – ősbemutató
Gyöngyösi Levente-Visky András: Lenni vagy nem – oratórium Trianon 100. évfordulójára, Visky András szövegére – ősbemutató
Meláth Andrea – alt
Szvétek László – basszus
Cantemus Vegyeskar (Karig.: Szabó Soma)
Váradi Marianna – szoprán
Megyesi Zoltán – tenor
Balog József – zongora
Fazekas Gergely – moderátor
Vezényel: Bogányi Tibor

A KONCERT AZ INTERNETEN ITT NÉZHETŐ!

jún
18
szo
2022
PHILIP GLASS: THE PASSION OF RAMAKRISHNA (RÁMAKRISNA-PASSIÓ) @ Hősök tere
jún 18 @ 19:00 – 20:30
PHILIP GLASS: THE PASSION OF RAMAKRISHNA (RÁMAKRISNA-PASSIÓ) @ Hősök tere | Budapest | Magyarország

Program

JOHANN SEBASTIAN BACH:
4. (D-DÚR) ZENEKARI SZVIT, BWV 1069

PHILIP GLASS:
THE PASSION OF RAMAKRISHNA (RÁMAKRISNA-PASSIÓ)

A koncert INGYENES!

Bach és Glass. Barokk és minimalista. Világi és spirituális. A többévszázados ugrás és a stílusbeli különbségek miatt elsőre kibékíthetetlennek tűnő ellentétek nagyon is vonzzák egymást. Bach nem szívesen kirándult számára túl könnyed vagy komolytalan műfajok irányába, de ha mégis, ügyelt rá, hogy a partitúra a felszín alatt mindig tartogasson olyan összefüggéseket, rendszereket, mélységeket, amelyek méltó helyre emelik az adott darabot az életműben. Valami hasonló a lényege Glass zenéjének is, aki minimalista eszközökkel is képes megragadni az élet legnagyobb kérdéseit. Bach táncszvitje után Glass a 19. századi indiai guru, Srí Rámakrisna szenvedéseit bemutató nagyszabású oratóriuma kerül a Budapesti Fesztiválzenekar műsorára. Az eddig csak amerikai színpadokon megszólaló darab első ízben hallható Európában.

Bach utolsó zenekari szvitje igazi nyitánynak való darab, a szerző sem véletlenül nevezte Ouverture-nek a teljes művet. Az első tétel hagyományosan a francia operanyitány pontozott ritmusait és fenséges hangulatát idézi – némi olaszos fűszerezéssel. A kor divatjához illően ezt stilizált táncok sora követi, elsőként két bourrée: a vidám és a titokzatos tánc egymást váltogatva egy tételt alkot. Utána a francia paraszttáncok világát őrző gavotte szól, amely az egykorú leírás szerint „olyan örömöt fejez ki, amely sohasem veszíti el az önkontrollt”. A szinte kötelező menüettpár után rendhagyóan nem tánctétel, hanem lendületes, de egyúttal ünnepélyes réjouissance zárja a vonósokra, oboákra, trombitákra, timpanikra és continuóra írt művet.

Philip Glass több mint fél évszázada találkozott először Srí Rámakrisna evangéliumának szövegével. „Mintha az indiai kultúra és spiritualitás alvó óriása – az ókori világ egyik legjelentősebb kultúrája – újraéledt és erőre kapott volna, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a modern időkben” – írta a szerző a szent vezető jelentőségéről. Az Indiát többször megjárt, az ottani hagyományokról és kultúráról sokat tanuló Glass 2006-ban fejezte be a Kalkutta környékén Káli istennő kultuszát szolgáló bengáli misztikus előtt tisztelgő oratóriumát. Rámakrisna utolsó hónapjait a torokrák elviselhetetlen fájdalma és a fájdalmon való felülemelkedés határozta meg. Az ezt elbeszélő, az eredeti evangéliumi szöveg angol fordításán alapuló mű párbeszédekből áll. Megjelenik a jógi felesége, Sarada Devi (szoprán), tanítványa, M (igazi nevén: Mahendranath Gupta, basszbariton) és kezelőorvosa, Dr. Sarkar (basszus) is, Rámakrisnát pedig egy teljes vegyeskar személyesíti meg. Az oratóriumban Glass egy orgona regisztereiként használja a zenekari szólamokat. Motívumai hol keleties monoton nyugalmat árasztanak, hol érzékenyen reagálnak a szöveg tartalmára, legyen szó hurrikánról, vagy szél táncoltatta levelekről. Ahogy az ősbemutató egyik kórustagja fogalmazott: „Ez egy mélyen spirituális mű, amely remélem, hogy hosszú távon megtalálja közönségét a klasszikus repertoárban”

VEZÉNYEL:
FISCHER IVÁN
KÖZREMŰKÖDIK:
MARIA STELLA MAURIZI (szoprán)
SUNG-HWAN DAMIEN PARK (bariton)
CANTEMUS VEGYESKAR

jún
25
szo
2022
Évadzáró hangverseny @ Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola
jún 25 @ 18:00 – 19:30

Cantemus Évadzáró Hangvereny

Sikeres évadot tudhatunk maguk mögött ebben az évadban. Színes és érdekes programokat sikerült megszerveznünk nívós fellépőket idecsalva a CSALÁDI BÉRLET , a KÓRUSBÉRLET és CSALÁDBARÁT programjaink keretében.

Az Évadzáró Hangversenyen szeretnénk az évad során kitartó közönségünkkel együtt ünnepelni!

júl
1
pén
2022
IV. Budapesti Nemzetközi Kórusünnep – Nyitókoncert @ Művészetek Palotája
júl 1 @ 20:00 – 22:00
IV. Budapesti Nemzetközi Kórusünnep - Nyitókoncert @ Művészetek Palotája | Budapest | Magyarország

2022. július 1. és 3. között negyedik alkalommal valósul meg a Budapesti Nemzetközi Kórusünnep. A fesztivál nyitókoncertjén, a Nemzetközi Kórusgálán az érdeklődők a kórusvilág legjava közreműködésével a kóruszene sokféle arcát, a kórusok színes kultúráját, változatos repertoárját ismerhetik meg.

Műsor:

aug
5
pén
2022
56. NYÍRBÁTORI ZENEI NAPOK @ GÖRÖGKATOLIKUS TEMPLOM
aug 5 @ 18:00 – 19:30
56. NYÍRBÁTORI ZENEI NAPOK @ GÖRÖGKATOLIKUS TEMPLOM | Nyírbátor | Magyarország

Az 1975-ben alakult Cantemus Gyermekkar a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola ma már világszínvonalú, sokszoros nemzetközi versenygyőztes énekkara. Rendszeresen turnéznak Európa és a világ számos távoli országában, fesztiválok versenyek és nemzetközi zenei konferenciák gyakori résztvevői és vendégei. Nagy sikerrel énekeltek Európán kívül Ausztráliában, Kanadában, Japánban, Koreában, Venezuelában és az Amerikai Egyesült Államokban is.

Az énekkar sikereinek titka a Kodály-módszerrel oktatott énektanításban gyökerezik. A Kodály Zoltán Általános Iskolában a módszert hosszú évek óta Szabó Dénes vezetésével alkalmazzák. Az énekkar széles repertoárjának középpontjában a kóruséneklés szépsége áll. A gyermekkar koncertjein a gregorián dallamoktól a reneszánsz és a romantika mesterművein keresztül a modern, kortárs muzsika világáig sok és sokféle muzsikában gyönyörködhet a közönség. A magyar népzene és igényes népzenei feldolgozások – Kodály és Bartók kórusműveit is beleértve – szintén meghatározó szerepet játszanak a kórus repertoárjában. Több elismert magyar kortárs zeneszerző komponált műveket az énekkar számára, s több ősbemutató is fűződik a Cantemus Gyermekkar nevéhez.

MŰSOR:

Lotti: Agnus Dei
Adriessen: Salve Regina
Fischer: Ave Maria
Kodály: 150. genfi zsoltár
Ave Maria
Pünkösdölő
C. Franck: Panis Angelicus
Saint-Saens: Ave Maria
Britten: A Ceremony of Carols
Mendelssohn: Hebe Deine Augen Auf
Laudate Pueri
Kocsár: Karácsonyi dalok
Karai: Tavaszi dal

aug
13
szo
2022
Kolozsváron a Cantemus Vegyeskar @ Kolozsvári Unitárius Templom
aug 13 @ 19:00 – 20:30
Kolozsváron a Cantemus Vegyeskar @ Kolozsvári Unitárius Templom | Cluj-Napoca | Județul Cluj | Románia

Egyházzenei fórumot szerveznek augusztusban Kolozsváron, hogy közkinccsé tegyék a rendszerváltozás óta született magyar műveket. A Kolozsvári Magyar Napok társrendezvényeként augusztus 13. és 17. között sorra kerülő rendezvény szakmai házigazdája a kolozsvári Szent Mihály-templom Szent Cecília-kórusa lesz, a záróelőadást pedig a fesztivál öt napja alatt zajló workshop keretében létrejövő kórus tartja. A hangversenyeket Kolozsvár tíz templomában tartják. A Magyar Egyházzenei Fórum kezdeményezője és főszervezője, Selmeczi György Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, elmondta: a magyar zeneszerzés robbanásszerű felszabadulásélményt élt át a rendszerváltozás után, és a zeneszerzők egymással versengve szebbnél szebb, mélyebbnél mélyebb zeneműveket írtak a templomok számára. Úgy gondolja, hogy az egyházi zenében a magyar zeneszerzés Európa fölé nőtt, de sajnálatos módon a fantasztikus anyag nem ismeretes a templomok, a gyülekezetek, a klérus számára. A fórummal annak a lehetőségét szeretnék megteremteni, hogy a zeneszerzők feltálalják a műveiket. Olyan világhírű kórusok érkeznek Kolozsvárra, mint a nyíregyházi Cantemus vegyeskar, a kecskeméti Ars Nova Énekegyüttes, a budapesti Szent Efrém Férfikar, a csíkszeredai Lux Aurumque, valamint a sepsiszentgyörgyi Laudate kórus. Ezek mellett a Kárpát-medence számos székesegyházának, nagy templomának a kórusa, de mellettük kis templomi és egyetemi kórusok is meghívást kaptak.

A rendezvénysorozat minden koncertje ingyenesen látogatható!

A rendezvénysorozatra meghívott Cantemus Vegyeskar Szabó Soma Liszt-díjas karnagy vezényletével augusztus 13-án (szombaton) 19 órakor a kolozsvári Unitárius templomban ad hangversenyt. Műsorukon Andorka Péter, Gyöngyösi Levente, Kecskés D. Balázs, Kutrik Bence, Ott Rezső, Selmeczi György, Szabó Barna és Tóth Péter művei szerepelnek.  A koncertet követően a kórus még aznap hazautazik, hiszen augusztus 15-én Nyíregyházán kezdetét veszi a XIV. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus, aminek ők a házigazdái.